Международната асоциация по изучаване на (ISAP) преразгледа определението за нея, отчитайки

...
Международната асоциация по изучаване на (ISAP) преразгледа определението за нея, отчитайки
Коментари Харесай

Учените промениха определението за болка

Международната асоциация по проучване на (ISAP) преразгледа определението за нея, отчитайки новите познания, свързани с другите фактори, които ѝ въздействат. Новото разширено определение и съпътстващото пояснение бе оповестено от сп. Pain.
" Неприятно сензорно и прочувствено прекарване, обвързвано с фактически или евентуално увреждане на тъканите или напомнящо за него. " - гласи новото определение.
Това ново базово определение е близо до остарялото, което гласи: " Болката е неприятно сензорно и прочувствено прекарване, съпроводено от фактическо или допустимо увреждане на тъканите или положение, чието словесно изложение подхожда на сходно увреждане. "
Новото определение за болката съдържа и шест обяснения, т.е. то е доста по-широко.
 Разкриха за какво роботите ни ужасяват Разкриха за какво роботите ни ужасяват
Американски психолози проучили човешките реакции при типа на антропоморфни роботи, а резултатите от проучването са оповестени в списа...
1. Болката постоянно е персонален опит, върху който в друга степен въздействат биологични, психически и обществени фактори.
2. Болката и ноцицепцията са разнообразни явления. Болката не може да бъде разследване от интензивност единствено в невроните. (Ноцицепцията е интензивност в сензитивните неврони, която е обвързвана с чувството за болежка.)
3. Хората схващат концепцията за болката според от виталния си опит.
4. Ако човек оповестява, че изпитва болежка - към това би трябвало да се отнасяме с почитание.
5. Макар болката да има адаптивна роля, то тя може да има странични резултати върху функционалностите на организма и псхологическото положение.
 Велкро-датчик ще следи за качеството на продуктите Велкро-датчик ще следи за качеството на продуктите
Американски учени създадоха сензор за хранителни артикули вид велкро, благодарение на който ще може да се ревизира дали те не са развал...
6. Вербалното изложение е един от методите да се отрази болката и неспособността да се опише за нея не анулира опцията за това човек или животно да изпитват болежка.
Болката не е просто сензорен признак. Това е сложно положение, което е значимо да се схваща за вярното осъществяване на научните проучвания, счита съавтора на новото определение Сриниваса Раджа - професор от Института " Джонс Хопкинс ".
Учените означават, че новото определение за болката отразява знанието за типовете болежка, които не са били разказани преди 40 години. Към тях се отнася ноцицептивната , при която не е прочут източникът на стимулиране на рецепторите на болката (което се случва при фибромиалгията) и невропатичната болежка.
Според създателите на новото определение за болката смяната ще помогне на лекарите да се отнасят съответно към болката при деца, възрастни и хора с увреждания. Освен това то може да сходни достъпа до здравна помощ за някои хора.
" Болката не може да се опрости по скалата от 0 до 10. Вместо това е належащо проучване на индивида като цяло, отчитайки неговите когнитивни, психически и обществени фактори, които са доста значими за лекуването на болката ", считат специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР